Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Info-Blog

Info-Blog

Slopen oude roetbak slechts stap 1 in geïntegreerd actieplan voor verbetering luchtkwaliteit

Posted on 15 April, 2018 at 13:15

Premies voor wagens die beter zijn voor onze luchtkwaliteit zijn toe te juichen. In tijden van ouders en kinderen die de schoolstraat blokkeren en Lokale Emissie Zones zijn we verplicht om maatregelen te nemen om onze uitstoot te verminderen, zowel bij vernieuwing van het wagenpark als van de hoe we omgaan met de huidige wagenvloot zelf. Hierbij enkele bedenkingen bij het voorstel van Joris Vandenbroucke van SP.A. https://www.demorgen.be/nieuws/voorstel-sp-a-1-000-euro-voor-wie-zijn-oude-roetbak-laat-slopen-b89e3a0a/

Wie moet dat betalen. Een overheidspremie is hier zeker op zijn plaats. Fiscaliteit vroeger zorgde inderdaad dat mensen wel een diesel moesten kopen. En de externe kosten van luchtvervuiling in de gezondheidszorg gaan dalen, dus “dit kan er wel van af”. Maar uiteindelijk zijn het wel de autoconstructeurs en olie-lobby die de overheid hiertoe hebben aangezet. En die dieselwagens in de goedkopere categorieën van auto’s hebben geïntroduceerd, welwetende dat deze auto’s op de weg een veelvoud uitstoten van de in het labo vereiste normen. Conclusie: ook de sector moet haar steentje bijdragen. De sector zou aldus minimum evenveel moeten opleggen als de overheid. Hier moet je dan wel een manier vinden hoe dit niet omzeild wordt door lagere kortingen in de showroom…

Welke wagen dan wel aankopen. EV’s zijn volgens Joris Vandenbroucke te duur voor het modale gezinsbudget. Eigenlijk straf om mensen aan te zetten voor wagens te kiezen met een hogere ‘verborgen’ kost (Belasting op Inverkeersstelling en Jaarlijkse Rijtaks), waarvan je weet dat je deze naar de toekomst nog meer zal verhogen. EV’s zijn aan zet. Ze zijn 8 keer minder schadelijk voor onze gezondheid, zorgen voor een duidelijke CO2 daling, hebben al een vergelijkbare totale kostprijs op meerdere jaren én zijn fun to drive. Elektrisch rijden is met gebruik ingerekend over 4-5 jaar niet duurder dan met een brandstofwagen rijden. Beter zou dus zijn de inderdaad nog hogere aankoopprijs – naast de Zero Emissie Premie – op te vangen door heel voordelige leningen. Je betaalt deze mee af met wat je wint op mindere gebruikskost.

Dan maar een benzine of een diesel? Eigenlijk straf dat we voor diesels best nog anderhalf jaar zouden wachten tot de Real Driving Emissions normen écht in voege zijn. Nu zijn er nog maar een 20tal wagens met de voorlopige RDE normen goedgekeurd. Van de huidige Euro6 diesels op de markt van vóór de voorlopige RDE normen zijn er nog altijd 60% die te veel NOx uitstoten. Dus dat is ook niet echt een optie. En bij de benzinewagens worden er nu veel met directe injectie uitgerust, die ook meer ultrafijnstof uitstoten. Partikelfilters zijn daar ook nodig.

Bij brandstofwagens zou de overheid mimimum bijkomend hybride aandrijving moeten stimuleren. Zowel full hybride waarbij de elektromotor terug wordt opgeladen bij regeneratief rijden als de vaak bekritiseerde plug-in hybride met stekker. Deze laatste is echter een goede opstap naar volledig zero-emissie rijden.

Schrootpremie en retrofitpremie. De schrootpremie is van toepassing op wagens van meer dan 13 jaar oud, slechts een zeer beperkt deel van onze wagenvloot. We moeten zeker ook kijken naar retrofits van de huidige vloot. De Duitse regering tracht dieselbans in steden te verijdelen door aan de constructeurs “vrijwillige” terugroepingen te vragen. België moet dit voorbeeld volgen. Het zou niet normaal zijn dat de constructeurs in België minder inspanningen zouden doen om de uitstoot van de huidige vloot te verbeteren. Een verbetering kan door het plaatsen van de-NOx catalysatoren en het doen dalen van de temperatuur in de motor. Het piekvermogen daalt hiermee wel met 20%. Ook hier dient de koste gedeeld door industrie en overheid, met de consument die bijdraagt omdat hij akkoord gaat met een lager vermogen dan initieel.

De luchtkwaliteit verbeteren heeft dus een geïntegreerd beleid nodig. Eerste stappen zijn hierin gezet. Dat de Senaatscommissie Luchtkwaliteit van het eerste kwartaal 2018 hier maar de goede aanzetten toe geeft, onder meer met een volledig actieplan van de Federale DieselgateCommissie van 2016.

Philippe Awouters, Clean Air Lovers & Lobbyists

Categories: None